pátek 14. října 2011

Lákadlo na příští rok ;)

5 zemí, 3 měny, spoustu nových přátel a tisíce fotek. Takhle bych uzavřela letošní rok, který hodnotím (z hlediska cestování) velmi pozitivně.

Nedávno u mě proběhla post-Erasmus deprese. Kdo ji nezažil, tak to nechápe. Kdo ji zažil, tak mi kýve na souhlas.
Nechybí mi Kypr jako takový, ale chybí mi lidé okolo, Ithaki, vedro, moje spolubydlící, mezinárodní večeře,...je toho hodně.

A protože jsem nezmar, hodlám ve svých cestách pokračovat. Příští rok - směr jihovýchodní Asie a studium na Taiwanu.
Nejvíce jsem z tohohle odjezdu překvapená asi já osobně.
Nejdřív se mi nechtělo jet. Pak zase chtělo. Pak opět nechtělo. A furt dokola. K přesvědčení nakonec "jet" mě navíc odrazoval pohovor s rodičema. Taiwan pro mne totiž znamená prodloužení studia o rok a dluh u rodičů. Závěrečný pohovor s taťkou proběhl v klidném a uvolněném stylu a když nakonec řekl "Já s tím souhlasím, tak jeď", chtělo se mi stavět stojky na hlavě.

Dnešní den jsem strávila tím, že jsem najdřív u nás ve škole zkoukla všechny prezentace o Taiwanu, seznámila se s minulýma studentama tam, taky s první Taiwankou (který jsem teda popravdě moc nerozumněla) a odpoledne projížděla fotky a statusy mých kamarádů, kteří tam letos byli.
A začínám se těšit :)

Ovšem papírování a práce okolo je daleko víc než u Erasmu - přihlášky, testy HIV, očkování, pojištění, víza, letenky, mezinárodní průkazy - toť náplň mých příštích měsíců. Přičtu-li k tomu studium tří jazyků a další věci okolo, tak mám o zábavu postaráno.

Dopředu říkám, že nenavštívím Čínu a Japonsko. Hledejte za tím jakékoli důvody. Jedním z důvodu je, že nehodlám rodičům splácet 100 tisíc. Opravdu ne. Dále Japonsko si osobně šetřím na později, kdy ho chci procestovat od severu po jih, ptž je to můj sen odmala.

Takže tak. Užívejte podzimu, zimy a já se zase ozvu v lednu/únoru. Pro teď si dávám menší pauzu :)

Abych se rozloučila pořádně, posílám fotky z letošních cest a video z dnešní prezentace, které na mě udělalo velký dojem aneb závěrečný miš-maš.
Pa ;)






















Zapomněla jsem poděkovat všem svým kamarádům za to, že se na mne i po mých příjezdech nevykašlali a dále se se mnou baví. Ti, kteří si mě mažou z přátel, pomlouvají za zády a bůhvíco ještě, tak ti jsou mi už upřímně u pr.....
Takže opravdu děkuju a pošlu vám zase pohled ;)

středa 28. září 2011

Road trip

Článěk měl přijít dřív, daleko dřív. Ale jelikož jsem se ze svých posledních cest vrátila se zablokovanými zády, která bolí asi tak stejně, jako když máte vidličku v oku, nejsem schopná pořádně nic napsat.

sobota 6. srpna 2011

Doma je doma

Původní záměr byl dlouhý článek. Dlouhý článek o tom, jaký byl můj červenec, co se děje v srpnu a bude se dít v září. Ale nechce se mi a tak za sebe nechám mluvit fotky. Užívejte prázdnin ať už u moře (které mi k.... chybí) nebo doma a nebo pracovně (jako já).
Ozvu se opět v září, ve kterém budu zářit.
Pa ;)



Zajděte se podívat do pražského Sex machines muzea (slabší povahy ať si ve třetím patře zakryjí oči nebo sundají brýle)












Krmení hrochů









Nový přírůstek do rodiny "Brokolice" si už stihla najít nového parťáka do nepohody Kukyho a zamilovat se do Boženky. Mne moc v lásce nemá, protože jí ukusuju hlavu. Ale Garrethovi ani muk.



Jednou za rok se stihnu vydat i za babičkou na Valašsko. Je tam pekelně krásně, ale pekelně nudně.



pondělí 6. června 2011

Erasmus in ΚΥΠΡΟΣ is hotter

Už týden jsem doma. Zničená a v těžkých depresích.
Kecám.
Druhá věta není pravda. Je krásné být zase doma, jíst normální chleba, vidět ségřiny roztomilé mezery mezi zubama.
Na druhou stranu chybí mi vůně moře, barva moře a moře celkově a chybí mi lidé, které jsem si tak oblíbila.
Tím, že toho mám tolik do školy - 7 zkoušek, 2 testy z jazyků, přečtení 2 anglických cestopisů mi naštěstí zabraňuje v tom, abych seděla doma v depresích a brečela.
Vzdala jsem jednu zkoušku, z důvodu, že se chci ve zdraví dožít srpna.
Když to dobře půjde, 1.července budu radostně odcházet ze školy a pojedu rovnou do Prahy na Havaj párty :)

První týden doma byl ve znamení knedlíků, rohlíků, citrónových mattonek a kofol. Taky jsem si stihla ostříhat vlasy; zjistit, jak jsem na tom s řízením auta (pořád stejně :)) a naplánovat si změnu pokoje. Protože pokaždé přivezu hromadu vstupenek, útržků, papírků a poloviny párů nově koupených naušnic, tak nějak se mi to v pokoji kupí a ubývá místa.

Ale přestavba až později. Nyní jsou na řadě zkoušky, hledání stáže v Anglii (osobní důvody, milostné důvody a fakt, že moje angličtina jde po Erasmu do háje - fakticky ověřeno na dnešním Skypu) a taky hledání způsobu, jak to případně oznámit rodičům.

Celkově Erasmus hodnotím pozitivně. Dalo mi to rozhodně víc, než být těch 5 měsíců doma. Možná mi to zase ubralo na českých kamarádech, někteří totiž mají styl kamarádství - není doma, nemusím se s ní bavit. Ale ti věrní zůstávají a za odměnu ode mě dostávájí pravidelně pohledy z cest (pohledy a známky nejsou však zadarmo, takže mi všichni dlužíte kafe).

Vím, že Kypr není ta destinace o kterou je boj a lidé by brečeli, kdyby se do Nicosie nedostali, ale tahle země má něco do sebe. Není tolik zajímavá jako Španělsko nebo levná jako ty ostatní, ale má Agia Napu (pláže), Paphos (aneb nejhezčí město z celého řeckého Kypru), Kyrenii (kde je nejkrásnější výhled na moře) nebo tajemnou Famagustu.
A taky přijedete domů opálení a lidé mající barvu tvarohu vám budou mírně závidět.

Vím, co k tomu nemám co říct. Kypr mi bude chybět, ale na druhou stranu - po devíti měsících stravených s řeckou kulturou, jazykem a mentalitou lidí si potřebuju odpočinout. Bez legrace.

Bude mi chybět bezstarostný Erasmus život. Loučím se s vámi zase na čas. Užívejte prázdniny, volno, jak se dá, neseďte doma, když je toho ve světě tolik. Už mám plán na září a to Korsika + italské Lago di Garda a pak možná vytoužená Anglie.

Na závěr: naše hymna Erasmu aneb nikdo nezapomene na Prokopův tanec cestou na karneval v Limassolu



Pa ;)

P.S.: Poprosím všechny, co mají ode mě něco půjčeného (CD, knihy, atd.), jestli by mi to nemohli laskavě vrátit. Zjistila jsem, že mi toho doma docela dost chybí. Díky.

P.P.S.: Název článku je odvozen z mého trička, které mám doma na památku

neděle 29. května 2011

Konec

Mám před sebou poslední noc a den na Kypru. Jak mi je? Asi nic moc. Na jednu stranu se nehorázně těším domů na jídlo a na všechny lidi okolo, na druhou stranu se mi tam vůbec nechce.

Zítřejší plán je jasný: ráno naposledy na pláž, pak dokoupit dárek pro mamku a halloumi, jet do školy udělat check-in a vytisknout palubní lístky, sprcha, dlouhé balení a boj s kufrem, poslední jídlo, odjezd do Larnaky na letiště a rozloučení s těmi, kteří s námi takhle pozdě pojedou.

Pilný den docela.
Popravdě taky pěkně únavný. Protože z Nicosie odjíždíme kolem půlnoci, nemá cenu jít předtím spát a pak navíc to čekání na letišti taky hrozně vyčerpává.

Jsem docela ráda, že islandská sopka přestala řádit, opravdu nerada bych trávila dny čekáním na letišti. Takže milá sopko, ještě to chvíli vydrž.

A moje úterý je už nyní naplánované na minutu přesně:
3.20 - Larnaka - Mnichov
7.40 - Mnichov - Praha
8.40 - přílet
9.00 - nalezen kufr na páse
9.10 - slavnostní ceremoniál na Ruzyni s rodinou
9.15 - zakousnutí prvního rohlíku
9.25 - odjezd domů
10.00 - na dálnici D11 zakousnutí druhého rohlíku
11.25 - příjezd domů
12.00 - SVÍČKOVÁ
12.30 - upadnutí do těžkého spánku
.
.
.
.
.
.
a tak dále :)

Loučím se tímto blogově s Kyprem. V červnu napíšu své hodnocení Erasmu a to bude ode mě zase na chvíli vše.
Pa ;)

P.S.: Tu zákeřnou zkoušku jsme s Jančou daly :)

pondělí 16. května 2011

Království za rohlík

Je to tak. Dala bych cokoliv za obyčejný rohlík. Ale o mých choutkách se dozvíte níže.

Sice jsem slíbila nový příspěvěk v sobotu, ale v sobotu se mi nechtělo, v neděli pak nešel internet (což neni žádné překvapení u nás na baráku, navíc naše síť se jmenuje Plevel...už jenom název vypovídá svoje), takže dneska je pondělí a jsem tady.

Prvně o naší páteční zkoušce. Jak říká s oblibou jeden můj kamarád: Je to ve hvězdách. Taháky mi pomohly minimálně, takže uvidíme. Zítra nás čeká poslední zkouška - závěrečná z Human resource management. Jedná se o zkoušku opět formou open book (už jsem to kdesi vysvětlovala) a mám tam známky prozatím na jedničku, tak se toho opravdu nijak nebojím.
A proto můžu pomalu začít dělat věci do Hradce. 8 zkoušek. 5 v červnu, 1 v červenci, minimálně 1 v sprnu.
6.6. zahajuju svoje zkouškové rovnou s panem Zelenkou a jeho UCR. Učitel a debil v jednom. Moc se těším.

Nedávno jsem si říkala, jestli byl nejlepší nápad zůstávat toto léto doma. Moji spolužáci zase jedou všichni pryč a já budu doma. Tak mě napadlo, že bych zase po dlouhé době mohla projet Čechy, Moravu a Slezsko křížem krážem. Zajet se podívat do Českého Ráje, do Adršpachu, Beskyd, jižních Čech atd., je toho hodně.
V souvislosti s cestováním, zde nechávám vzkaz pro Renču: Tugendhat je stále zavřený, budeme si ještě muset počkat.
Taky jestli přijedou mojí drazí cizinci do Čech, s radostí tam pro ně budu. Začalo by to drahou Alessandrou z Itálie, následovalo drahým z Anglie a ke konci léta by chtěla přijet moje největší pařížská láska Celine. Kdyby se mi to splnilo, budu šťastná jako blecha.
Taky se chystám v létě spáchat německý zámek Neuschwanstein (doufám, že je to dobře napsaný), takže kdyby někdo chtěl jet se mnou, ať se mi hlásí.

Ale teď už něco o tom, co se dělo na Kypru poslední dobou.
Měli jsme tady 14-denní prázdniny. S Jančou jsme cestovaly, co se dalo. Za těch 14 dní jsme viděly spoustu památek. A kdyby nám přálo počasí, viděly bychom toho ještě víc.
Počasí na Kypru není takové, jaké by mělo být. Je tady teplo, to je pravda. Ale není to to kyperský vedro, které jsem tady očekávala. To, že tady před pár dny lilo jak z konve a já zrovna stála na zastávce, mě utvrdilo v tom, že letos Kypr nemá svou obvyklou formu.
Páteční déšť výborně zdokumentovala Verča, přidávám její fotky:



Dneska už zase svítí sluníčko naplno a je hrozný vedro. Kypr je divný.

Ze všech památek, které jsme o prázdninách navštívily, vyberu jednu nejzajímavější. Zaujalo mě město Famagusta v turecké části Kypru. Kromě toho, že tam najdete staré kostely, hradby, hrady na každém rohu, je tam část města, která se jmenuje Spící město.
Nikdy jsem Vám nevyprávěla o historii, protože tuším, že to nikoho nijak zvlášť nebere a ani já nemám dějepis v oblibě (jediný, co mě kdyby bavilo byla antika, starověký Egypt a doba Karla IV.). Ale tohle za zmínku stojí.
Spící město ve Famagustě kdysi bývala normální část města. Famagusta byla před 1974 oblíbené turistické středisko. V roce 74, kdy Turci obsadili severní část ostrova, obyvatelé Famagusty (což byli převážně hoteliéři a lidé spojeni s turismem) byli vyhnáni pryč a část města byla uzavřena. Tahle část města je uzavřena dodnes a okolo je ostnatý drát a cedule se zákazem focení. Za ostnatým drátem můžete pak vidět opuštěné chátrající paneláky a domy, kterých se od roku 74 nikdo nedotkl. Pár jednotkám UN a některým novinářům bylo umožněno jít dovnitř. A ti pak říkali, že v téhle části města můžete najít staré auta, oblečení ve výlohách, v domech pak nádobí ve dřezu atd.. Nikdo pořádně neví, co se stalo s muzeem, které se nechází uvnitř téhle časti, ani se starými modely aut atd...
Kypr není nějak zajímavý a chápu, proč se na výběrové schůzce Erasmu o něj lidi neperou. Ale narozdíl od Anglie, Francie a ostatních západoevropských států, má Kypr za sebou tuhle jedinečnou historii.
I v Nicosii se nechází jeden kostel, který má ve zdi díru, do které když se podíváte, uvidíte ulici v území nikoho, kde je obchod s oblečením ze 70.let atd.

Taky když jsme cestovali po severozápadní turecké části, v průvodci stálo, že tahle oblast byla kdysi pomerančovým rájem. Lidé tam pěstovali pomerančovníky a pak z něj vyráběli džus v nedaleké továrně. Po roce 74 lidé utekli, továrna zkrachovala, akorát ty pomerančovníky tam jsou dodnes. Naprosto nevyužité. Když jsme pak jeli po silnici kolem, viděli jsme kilometry dlouhé áleje s pomeranči. Bývalí majitelé, kteří se tureckou stranu nikdy nehodlají podívat se prý často po svých bývalých sadech s pomeranči ptají, jak se jim daří.

To bylo něco o historii, víc Vás zatěžovat nebudu. Popravdě toho ani víc nevím. Snad jen to, že řečtí Kypřani z jižní části ostrova se vyhýbají tureckým hranicím. Naše Erasmus koordinátorka byla nedávno poprvé blízko hranic, ale myslím, že je nepřekročila.

Taky jsme o prázdninách byli na pláži. Poprvé v životě jsem si spálila břicho a nohy. Nikdy předtím se mi to nepovedlo. Jediná část, která to vždycky odnese jsou ramena. A ty byly tentokrát v pohodě.

No a tento týden kromě zmíňované zkoušky se mi na facebooku množí pozvánky typu Goodbye/Leaving párty atd. Lidé začínají odjíždět, začínají si kupovat letenky domů a mě to připomnělo, že za 14 dní touhle dobou budu nejspíš balit a rozhodovat se, co tady nechám.
Popravdě těším se domů. Nebo takhle to řeknu. Kdybych tady měla možnost koupit si rohlík, mattonku a knedlík v obchodě, domů by se mi nechtělo. Ale to jídlo mi fakt chybí. A taky někteří z Vás.
Na druhou stranu se mi nechce.
Ale s tím asi nic nenadělám. Erasmus utíká rychle jako sviňa :)

Mějte se krásně, já si jdu vytisknout papíry na zítřejší zkoušku, sníst salát (který připravila Janča) a užít si posledních 14 dní na Kypru.

Spící město



Navštívila jsem místní Ikeu a zamilovala se do téhle půlmetrové plyšové brokolice (a taky jejich lososa - ne plyšového, toho na talíři)


P.S.: Právě jsem zjistila, že Zelenka nebere náhradníky. Škrtám slovo učitel. Je to prostě a jenom idiot.